Biophilic design – hoe de natuur mensen en bedrijven helpt te gedijen (2024)

Biofilie betekent liefde voor de natuur. Het verklaart de menselijke aantrekkingskracht op de natuur en het verlangen om in en om de natuur te zijn. De term is bedacht door de Duits-Amerikaanse sociaal psycholoog Eric Fromm en gepopulariseerd door Edward O Wilson, een Amerikaanse bioloog, in de jaren tachtig. Volgens het idee van biofilie hebben we een genetische band met de natuurlijke wereld na honderdduizenden jaren in en als onderdeel van de natuur te hebben geleefd.

Fromm en Wilson erkenden de sterke reactie van mensen op de natuur, en ook hoe mensen nadelig worden beïnvloed door een verblijf in steden.

“Dit zijn plekken met veel stress en techniek, maar een gebrek aan natuur. De verbinding met de natuur heeft het vermogen om stress te verminderen en ons vermogen om te herstellen te verbeteren. In wezen is biofilie hoe en waarom we het heerlijk vinden om in en om de natuur te zijn ”, zegt Oliver Heath.

De biofilie-ideeën werden opgepikt door de Amerikaanse sociaal ecoloog Stephen Kellert. Hij creëerde een raamwerk van elementen die je in gebouwen kunt gebruiken om die verbinding met de natuur te versterken, met drie hoofdgebieden:

1) Directe verbinding met de natuur
Dit gaat over een directe verbinding met echte vormen van de natuur - planten, bomen, water, frisse lucht, zachte bewegingen, dieren en zelfs het weer.

2) Indirecte verbinding met de natuur
Op deze manier bootsen we een gevoel van de natuur na door gebruik te maken van natuurlijke materialen, kleuren, texturen, patronen en verschillende technologieën.

3) Menselijke ruimtelijke respons (beleving van ruimte en plaats)
Op deze manier creëren we ruimtes die opwindend en stimulerend zijn, maar ook ruimtes die rustgevend en ontspannend zijn. Aspecten hiervan zijn onder meer de integratie van onderdelen in gehelen, overgangsruimten, mobiliteit en bewegwijzering.

“We hebben al deze eigenschappen nodig om succesvolle gebouwen te maken. Biophilic design gaat over het kiezen van verschillende patronen binnen deze drie gebieden om u te helpen de beoogde functies in de werkruimte te leveren, ” legt Oliver Heath uit.

Bewezen door vele onderzoeken

Na het grootste deel van de geschiedenis van de mensheid op de savanne, in het bos of aan zee te hebben gewoond, bevinden we ons nu in stedelijke, lawaaierige en ongezonde ruimtes. Het biofiele idee is om de natuur binnen te halen als een middel om stress te verminderen, herstel te bevorderen en het algemene mentale en fysieke welzijn te verbeteren. Het creëren van deze positieve menselijke toestanden heeft meerdere voordelen in veel van de gebouwtypologieën die belangrijk zijn voor ons leven. Oliver Heath zegt dat deze voordelen zijn bewezen door talrijke onderzoeken van de afgelopen 30 jaar, in allerlei soorten gebouwen.

“Leerlingen leren beter in natuurlijk licht, patiënten herstellen sneller en met minder medicatie als ze de natuur kunnen zien, en er zijn aanwijzingen dat het de productiviteit, creativiteit en betrokkenheid op kantoren verbetert. Biophilic design is een evidence-based benadering en een die veel te weinig architecten en ontwerpers kennen of leren tijdens hun studie. "

Hij noemt hotels als duidelijk voorbeeld.

“Als je op vakantie gaat en een hotel boekt dat twee kanten heeft, de ene uitkijkend over de stad en de andere over het strand, wat is dan het meest waardevol? Nou, het is vrij duidelijk dat de meeste mensen de voorkeur geven aan het strand en waarvoor ze meer zullen betalen. "

Kijk naar de waarde op lange termijn

Natuurlijk trekt Olivers benadering van biophilic design in eerste instantie niet altijd de aandacht. Hij stuit op nogal wat weerstand door het onvermogen om een ​​goed ontwerp op de juiste manier te waarderen, een te grote focus op korte termijn kosten en het meten van het succes van een gebouw eenvoudigweg aan de hand van tijdschema's en budgetten.

Biophilic design – hoe de natuur mensen en bedrijven helpt te gedijen (1)

"Tenzij we evaluaties vóór en na de ingebruikname uitvoeren met behulp van zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek, hoe zullen we dan ooit echt de waarde begrijpen die onze gebouwen en een goed ontwerp voor ons kunnen hebben en het grootste kostenelement voor bedrijven - hun personeel?"

Oliver benadrukt het belang van een holistische benadering bij het renoveren of bouwen van kantoren.

“Het is de waarde op lange termijn waar je naar moet kijken. Het gaat erom mensen aan te trekken, ze productief, gelukkig en gezond te houden en ervoor te zorgen dat ze niet weg willen. In werkelijkheid bestaat 90 procent van de bedrijfskosten van een bedrijf uit personeel. Elke keer dat een personeelslid vertrekt, zoals onderzoek suggereert, kost het 2,5 keer hun salaris om ze te vervangen. "

“We hebben te lang gekozen voor de opvatting dat design gaat over het uitdrukken van de huisstijl, of dat nu macht, rijkdom, status of schaal is. Maar biophilic design heeft een veel intrinsiekere benadering. Het is bedoeld om mensen te helpen in de best mogelijke staat te zijn om de taken uit te voeren die van hen worden gevraagd - of dat nu gelukkig, kalm, ontspannen, creatief, communicatief of productief is - om hen te helpen zich te concentreren en hun taken uit te voeren. "

Zowel fysieke als psychologische effecten

Er zijn veel concepten en termen die rond de werkplek zoemen: op activiteiten gebaseerd ontwerp, biofiel ontwerp en mensgericht ontwerp om er maar een paar te kiezen. Voor een niet-expert lijkt het erop dat al deze benaderingen met elkaar verweven zijn en in wezen op dezelfde dingen gericht zijn.

Biophilic design – hoe de natuur mensen en bedrijven helpt te gedijen (2)

“Men zou kunnen stellen dat biophilic design een onderafdeling is van mensgericht ontwerpen. Maar ik zie biophilic design eigenlijk als een overkoepelende paraplu, veel belangrijker dan alleen maar een onderafdeling. Met biophilic design zijn er niet alleen fysieke maar ook psychologische voordelen. Als je een gebouw binnenloopt en een overvloed aan planten en groen ziet, krijg je meteen een visueel gevoel: dat als planten hier kunnen overleven, ik dat misschien wel kan! En net als de planten zal ik gedijen en bloeien. "

Met lawaai gebombardeerd

Oliver praat veel over evolutie en hoe al onze zintuigen verbonden zijn met de natuur, niet in de laatste plaats ons gehoor. Duizenden jaren lang hebben we onze oren gebruikt om te luisteren naar zowel bedreigingen als kansen. Het knappen van een takje in het bos betekent gevaar. Door het geluid van stromend water is er een vitaal drankje binnen handbereik.

“Tegenwoordig worden we op het werk gebombardeerd met lawaai: verkeer, telefoons, sms-berichten, mensen die op toetsenborden tikken of misschien is het een gesprek in de buurt. In een groot open kantoor kunnen we niet verwachten dat iedereen daar mee om kan gaan. "

Daarom is het absoluut essentieel om de akoestiek goed te krijgen, benadrukt Oliver.

“Een slechte akoestiek is enorm schadelijk in elk type gebouw. Maar het is nog steeds het enige waar zoveel ontwerpers niet aan denken totdat het project is voltooid. "

Voeg nog een laag geluid toe

Afgezien van het goed krijgen van de akoestiek en het verkorten van de nagalmtijd, zijn Oliver en zijn team geïnteresseerd in hoe je nog een laag geluid kunt toevoegen, een laag die ons een goed gevoel geeft.

“Het hebben van een positieve akoestische laag bovenop kan erg gunstig zijn, vooral het geluid van vers stromend water. Het heeft de neiging het geluid van spraak te maskeren, zodat het mensen daadwerkelijk kan helpen afleiding te verminderen en zo beter te werken, met minder fysieke en mentale stress. Maar je moet je zintuigen verdubbelen - om ervoor te zorgen dat mensen het water kunnen horen en zien. Als je alleen water hoort stromen, denk je dat er een pijp is gesprongen of voel je de drang om naar het toilet te gaan. En dat kan een probleem zijn ”, lacht Oliver Heath.

Toiletproblemen of niet. Met gelukkiger, gezondere en productievere mensen als netto-effect van biophilic design, wordt het dan niet tijd dat we onze deuren naar de natuur openen?


Lees meer over biophilic design opoliverheath.com
Of luister naar het hoofdstuk over Biophilic acoustics opThe Quiet Mark Podcast.

Tekst: Lars Wirtén
Foto's: Oliver Heath Design

Biophilic design – hoe de natuur mensen en bedrijven helpt te gedijen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 6024

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.