Symptomen van een defecte krukaspositiesensor (2024)

Symptomen van een defecte krukaspositiesensor (1)Moderne verbrandingsmotoren zijn uitgerust met een breed scala aan sensoren, die allemaal rapporteren aan een overeenkomstige regeleenheid. Deze modules sturen vervolgens de output om een ​​efficiënte werking mogelijk te maken die relatief vrij is van overtollige emissies.

Elke sensor op een verbrandingsmotor heeft zijn eigen specifieke doel. Sommige sensoren bewaken de temperatuur, terwijl andere debiet en druk registreren. Er zijn echter maar weinig sensoren die zo'n vitale functie vervullen als sensoren die het relatieve motortoerental of de motortiming bewaken, zoals de CKP (krukaspositiesensor).

De krukaspositiesensor van een motor geeft gegevens door aan de bijbehorende regelmodule voor motormanagement, die wordt gebruikt om veel verschillende operationele waarden te berekenen. Desalniettemin zijn sensoren van deze soort gevoelig voor defecten in de loop van de tijd. Wanneer dit gebeurt, kan een groot aantal symptomen optreden, waarvan er vele een negatieve invloed kunnen hebben op de rijeigenschappen van een voertuig.

De volgende gids zal u helpen de rol te begrijpen die de CKP van uw voertuig speelt bij de werking van de motor, evenals de symptomen die vaak gepaard gaan met een defecte krukaspositiesensor.

Hoe werkt een krukaspositiesensor?

Een krukaspositiesensor is ontworpen om zowel de positie van de krukas als de rotatiesnelheid van de krukas in het hart van een verbrandingsmotor te bewaken. De krukpositiesensor leest zelf individuele pulsen, die worden gecreëerd wanneer de tanden van een op de krukas gemonteerd reluctorwiel ervoor passeren.

Deze pulsen worden door de motorregeleenheid geïnterpreteerd als vierkante of rechthoekige golfingangen. Het tempo waarmee deze golven worden gepresenteerd, levert waardevolle gegevens op met betrekking tot de snelheid waarmee een motor werkt, evenals het punt waarop een motor het TDC (bovenste dode punt) bereikt. In veel motoren wordt deze rol ook gedeeld met de nokkenaspositiesensor.

Deze informatie is essentieel voor een efficiënte werking van de motor en wordt gebruikt om het ontstekingstijdstip en het brandstofinjectietijdstip te bepalen. Als deze informatie ontbreekt, kan het ontstekingssysteem van een motor nadelig worden beïnvloed, wat leidt tot een onjuist getimede vonk bij elk afzonderlijkbougie. Evenzo kan de timing van de pulsatie van de brandstofinjector scheef gaan lopen.

Een slechte krukaspositiesensor kan bovendien schadelijk zijn voor de werking van elke motor met variabele kleptiming. Bij gebrek aan correcte invoer van de krukaspositiesensor van de motor, kan een juiste nokkenfasering onpraktisch of onmogelijk zijn.

Veelvoorkomende oorzaken van defecte krukaspositiesensor

Krukaspositiesensoren falen om een ​​aantal redenen, waarvan er vele te maken hebben met standaard slijtage. Zoals bij elk elektrisch onderdeel, kunnen de interne contacten en circuits van een krukaspositiesensor broos worden en met de jaren in gevaar komen, wat uiteindelijk leidt tot een "open" toestand.

Evenzo kan de functionaliteit van een krukaspositiesensor worden aangetast door een probleem met de bedrading of connector. In veel gevallen zal de elektrische connector van een krukaspositiesensor zich vullen met corrosie, net zoals die zich vormt rond de polen van een batterij. Deze corrosie veroorzaakt overmatige weerstand binnen het getroffen circuit. Langs dezelfde lijn kunnen de afzonderlijke draden die betrekking hebben op de krukaspositiesensor van een motor bekneld raken, schuren of op een andere manier in gevaar komen.

In zeldzame gevallen kunnen er extra problemen optreden wanneer het magnetische veld van een krukaspositiesensor wordt belemmerd. De meeste krukassensoren, zoals die van een Hall-effectvariant, vertrouwen op een onwrikbaar magnetisch veld voor een juiste toonwieldetectie en gegevensoverdracht. Als los metaalafval van welk type dan ook in contact zou komen met het lichaam van een krukaspositiesensor, kan de functionaliteit ervan worden aangetast.

Hoe dan ook, het diagnosticeren van een defecte sensor van deze soort omvat vaak het gebruik van een professionele multimeter of OBD II.scan-tool. Premium scantools hebben vaak detectiemodi voor het analyseren van de blokgolven die worden gepresenteerd door feedback van de krukaspositiesensor. Onregelmatigheden binnen deze blokgolven duiden vaak op validiteitsproblemen die verband houden met de output van een motorkrukaspositiesensor.

Symptomen van een defecte krukaspositiesensor

Als een krukaspositiesensor begint te falen, kunnen zich een aantal symptomen voordoen. De exacte symptomen die duidelijk worden, kunnen echter aanzienlijk verschillen van voertuig tot voertuig vanwege de verschillende manieren waarop de ECM van elk voertuig specifieke timinggerelateerde gegevens gebruikt.

Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende symptomen die typisch gepaard gaan met een defecte krukaspositiesensor.

Controleer het motorlampje

Sommige voertuigen kunnen een diagnostische foutcode opslaan wanneer timinggerelateerde gegevens als irrationeel worden beschouwd. Wanneer dit gebeurt, is het niet ongebruikelijk dat er een controlelampje op het instrumentenpaneel van een voertuig verschijnt. Soms kan dit dienen als de eerste neiging tot een dergelijk probleem, zelfs voordat er zich aanvullende symptomen voordoen.

Het is echter vermeldenswaard dat niet alle voertuigen een controlelampje laten branden wanneer een dergelijk probleem zich voordoet. Integendeel, zekermotor management systemenniet over de logica beschikken om te bepalen dat timinggerelateerde gegevens irrationeel zijn. Dit kan een moeilijke reeks omstandigheden opleveren om mee om te gaan tijdens de diagnose.

Startproblemen

Een van de meest voorkomende en voortdurend verergerende symptomen van een storing in de krukaspositiesensor zijn de symptomen die zich voordoen bij het starten van het voertuig. In veel gevallen zal de motor van een voertuig draaien, maar niet starten als er geen logisch timingsignaal is. De motormanagementcomputers die in de meeste moderne voertuigen worden aangetroffen, zijn ontworpen om vonk- of brandstoftoevoer te onderdrukken totdat het motortoerental is gedetecteerd.

Tijdens het starten beginnen veel voertuigen binnen 1-2 seconden het motortoerental op hun toerenteller te registreren. Als u een niet-startconditie krijgt en de toerenteller van uw voertuig niet beweegt tijdens het starten, kan dit een mogelijke indicatie zijn dat de krukaspositiesensor van de motor de schuld krijgt.

Intermitterende stilstand

Plotseling afslaan kan een ander teken zijn van een defecte of falende krukaspositiesensor. Als de levering van logische timinggerelateerde gegevens plotseling stopt tijdens het rijden over de weg, zullen veel voertuigen plotseling afslaan, alsof alle stroom naar deontbrandingssysteemis geknipt. Dit kan behoorlijk zorgwekkend zijn, vooral wanneer u met interstate snelheden reist.

Niet alle voertuigen zullen echter afslaan als een krukaspositiesensor uitvalt. Integendeel, veel recente auto's, vrachtwagens en SUV's zijn ontworpen om standaard het timingsignaal van de nokkenaspositiesensor te gebruiken als de krukaspositiesensor van de motor plotseling defect raakt.

Backfires, Misfires of Aarzeling

In bepaalde gevallen zorgt een defecte krukaspositiesensor ervoor dat een motor overslaat, stottert, aarzelt of zelfs averechts werkt. Dit is het resultaat van het onvermogen van een motor om op betrouwbare wijze zijn eigen timing te bepalen. Wanneer dit gebeurt, is de managementsoftware van een motor in beweging en probeert het de juiste ontstekings- en brandstofsysteemtimingwaarden te bepalen.

Deze symptomen kunnen bijzonder verontrustend blijken te zijn wanneer ze zonder uitleg lijken te komen en gaan. Dit gebeurt vaak wanneer een krukaspositiesensor defect raakt en nog steeds met tussenpozen gegevens doorgeeft aan de beheersoftware van de motor. Wanneer een signaal wordt hersteld, verdwijnen dergelijke symptomen totdat de communicatie uiteindelijk weer verloren gaat.

Onstabiel stationair draaien

Wanneer een krukaspositiesensor defect is of bezig is dit te doen, is het niet ongebruikelijk dat een voertuig op een uiterst inconsistente manier stationair draait. Soms lijkt het voertuig in kwestie probleemloos stationair te draaien, om vervolgens te klinken alsof het even later zal afslaan. Dit leidt vaak tot een gevoel van angst dat een storing zou kunnen leiden tot stranding langs de weg of het pad.

In de meeste gevallen is dit grillige stationair draaien het resultaat van een poging van de regeleenheid van een motor om minder dan nauwkeurige timinginvoer te ontcijferen. Als zodanig blijft de ECU de timingwaarden van het ontstekings- en brandstofsysteem variëren om overeen te komen met de irrationele timingcijfers waarmee het wordt gepresenteerd.

Slecht brandstofverbruik

Een defecte krukaspositiesensor kan ook diep in uw portemonnee graven wanneer u naar de pomp gaat. In feite is het niet ongebruikelijk dat een storing van dit type een merkbare vermindering van het brandstofverbruik veroorzaakt, vaak met wel 3-4 MPG. Dit is niet alleen vanuit financieel oogpunt verontrustend, maar kan ook onhandig zijn wanneer u een lange afstand probeert af te leggen zonder tankstops te maken die anders niet nodig zouden zijn.

Dit gecompromitteerde brandstofverbruik komt voort uit het feit dat een moderne, computergestuurde motor niet in staat is om op maximale efficiëntie te werken zonder constante feedback over de motortiming. De ECU van een motor is uitgerust met tal van voorgeprogrammeerde parameters, die worden gebruikt om een ​​schone, beknopte verbranding mogelijk te maken. Wanneer de krukaspositiesensor van een motor uitvalt, kan een ECU niet de noodzakelijke invoer tot stand brengen om aan deze parameters te voldoen. Hierdoor kan een overmatige brandstofdosering ontstaan.

Een woord over de vervanging van de krukaspositiesensor

Het vervangen van de krukaspositiesensor van een motor kan een hele klus zijn, aangezien veel van dergelijke sensoren zich aan de bovenste delen van het belhuis bevinden, langs de motor / transmissieverbinding. Om een ​​defecte krukaspositiesensor op deze locatie te verwijderen, is vaak het gebruik van een ratel, dopsleutel, universele dopsleutel en langdurige verlenging nodig.

Het is ook raadzaam om een ​​defecte krukaspositiesensor te vervangen door een directe OEM-vervanging. Van veel voertuigen, zoals jeeps, is bekend dat ze problemen met de rijeigenschappen ervaren bij de installatie van een aftermarket-krukaspositiesensor. Gezien de inspanning die vaak nodig is om een ​​sensor van dit type te installeren, moeten defecte vervangingscomponenten zoveel mogelijk worden vermeden.

Symptomen van een defecte krukaspositiesensor (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 6377

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.