Bericht emissiesysteem controleren: betekenis, oorzaken en oplossingen (2024)

Uw auto is uitgerust met een emissiesysteem om de vervuiling tot een minimum te beperken. Met dit uitgekiende ontwerp kan het uitvallen van verschillende componenten leiden tot het bericht Check Emission System op uw dashboard.

In deze handleiding behandel ik de redenen waarom u het bericht Check Emissions System kunt zien. Ik kijk ook naar enkele fixes en de bijbehorende kosten. Aan het einde van het artikel bepaal ik of het veilig is om te rijden met dit kritieke bericht op het dashboard.

Inhoudsopgave show

Wat betekent een Check Emission System-bericht?

Wanneer het bericht Check Emissions System verschijnt, betekent dit dat een van de onderdelen van het emissiesysteem niet goed werkt. In veel auto's, zoals Honda's of Acura's, ziet u dit waarschuwingsbericht in plaats van of samen met het traditioneleControleer het motorlampje.

De motorregeleenheid controleertalle motorsensorenen actuatoren in de automotor. Als er een onderdeel is dat problemen met de uitstoot zou kunnen veroorzaken, verschijnt de melding Check Emission System op het dashboard.

Wat veroorzaakt een Check Emission System-bericht?

De meest voorkomende oorzaken van een Check Emission System-bericht zijn een defecte zuurstofsensor, een losse gasdop, een vuil luchtfilter, een versleten katalysator of een uitlaat- of inlaatlek. Het kan echter worden veroorzaakt door bijna elke defecte motorsensor, dus het is belangrijk om de foutcodes te lezen.

Hier is een meer gedetailleerde lijst van de meest voorkomende oorzaken van een waarschuwingsbericht van het controle-emissiesysteem op uw dashboard:

1. Losse benzinedop

Bericht emissiesysteem controleren: betekenis, oorzaken en oplossingen (1)

Als u onlangs bij een tankstation bent geweest, heeft u mogelijk de tankdop losgelaten. Het is gemakkelijk om afgeleid te worden door alles wat er om je heen gebeurt bij het tankstation. Dit is een van de meest beheersbare problemen die het bericht Check Emission System veroorzaakt.

Het kan ook leiden tot een Check Engine Light, wat altijd lastig is. Behalve dat hij los zit, is het mogelijk dat de gasdop beschadigd of gebroken is. Bovendien is het mogelijk dat u de tankdop helemaal verkeerd hebt geplaatst, waardoor de tankvulopening open is gebleven.

2. Slechte zuurstofsensor

Bericht emissiesysteem controleren: betekenis, oorzaken en oplossingen (2)

Een van de meest voorkomende emissiefouten is eenslechte zuurstofsensor. Deze sensor houdt bij hoeveel zuurstof er door de uitlaat komt. De meeste auto's hebben meerdere van deze sensoren in verschillende posities.

Wanneer de zuurstofniveaus te hoog of te laag zijn, zal de motor proberen de juiste wijzigingen aan te brengen. Als er nog steeds een onbalans is, kunnen de lampjes Check Emission System en Check Engine gaan branden.

3. Vuil luchtfilter

Bericht emissiesysteem controleren: betekenis, oorzaken en oplossingen (3)

Er zit een luchtfilter in de motor die nodig is om onzuiverheden te verwijderen uit de stroom die de motor binnenkomt. Als het luchtfilter vervuild raakt, kan de doorstroming afnemen.

Aangezien de motor een bepaalde hoeveelheid lucht en brandstof nodig heeft om de juiste hoeveelheid vermogen te creëren, kan elke onbalans in deze verhouding ervoor zorgen dat de waarschuwingslampjes gaan branden. U kunt ook enkele prestatieproblemen opmerken omdat de motor geen lucht meer heeft.

VERWANT:8 Symptomen van een vuil luchtfilter

4. Versleten katalysator

De katalysator is een andere boosdoener van de waarschuwingslampjes. Dit essentiële onderdeel is nodig om de schadelijke emissies die uit de uitlaat komen om te zetten in iets dat veiliger is voor het milieu.

Na verloop van tijd gaan de edelmetalen in de converter kapot. Deze materialen zijn nodig om de chemische reactie te creëren die de gassen omzet.

VERWANT:9 Symptomen van een slechte of verstopte katalysator

5. Uitlaat- of inlaatlek

Als er eenuitlaat lekoveral in het uitlaatsysteem kunnen de waarschuwingslampjes op het dashboard komen. Het is moeilijk om te bepalen waar het uitlaatlek is en waardoor het wordt veroorzaakt vanwege het aantal componenten waarmee u te maken heeft.

Uw probleem kan zoiets kleins zijn als een losse klem of bout. Aan de andere kant kan ook het spruitstuk of een uitlaatpijp gebarsten zijn.

U wilt ook het inlaatsysteem inspecteren om er zeker van te zijn dat er geen gebarsten slangen zijn die een vacuümlek veroorzaken.

VERWANT:

6. Motorsensor

Het bericht Controleer het emissiesysteem kan verschijnen als gevolg van een probleem met bijna elke autosensor op de motor van uw auto. Daarom is het belangrijk om de foutcodes te lezen. Ik zal hier later in het artikel meer over vertellen.

Enkele andere veel voorkomende motorsensoren die dit probleem kunnen veroorzaken, zijn de MAF-sensor, de MAP-sensor, de koelvloeistoftemperatuursensor en de inlaatluchttemperatuursensor.

Controleer Emission System Message Fixes

Om het bericht Controleer het emissiesysteem op te lossen, moet u de gasdop inspecteren en ervoor zorgen dat deze goed is vastgedraaid. Vervolgens moet u de foutcodes lezen meteen OBD2-scanneren ga door met het oplossen van problemen met de informatie die u van die codes hebt gekregen.

1. Inspecteer/vervang de gasdop

De eenvoudigste oplossing is om een ​​kijkje te nemen in uw tankdop. Als je het een beetje hebt laten staan, kun je met een simpele aanpassing snel weer op weg. Het is ook mogelijk dat de gasdop kapot is, waardoor deze vervangen moet worden.

Gelukkig hoeft het vervangen van een gasdop niet duur te zijn. Gemiddeld besteedt u misschien slechts $ 10 tot $ 25 voor een nieuwe tankdop.

2. Controleer storingscodes

Bericht emissiesysteem controleren: betekenis, oorzaken en oplossingen (4)

Als de tankdop niet de schuld is, is het tijd om de motor te scannen op codes. Met uw OBDII-codescanner kunt u lokaliseren waar het probleem ligt. Wanneer het bericht van het controle-emissiesysteem verschijnt, is er een foutcode opgeslagen in demotor controle moduledie u wilt lezen, omdat dit het oplossen van problemen veel eenvoudiger maakt.

In sommige gevallen spreekt de oplossing voor zich, waardoor deze eenvoudig te repareren is. Andere keren moet u verdere probleemoplossing uitvoeren om erachter te komen wat er aan de hand is. U kunt bijvoorbeeld een code zien die aangeeft dat een van de zuurstofsensoren slecht is, maar het kan ingewikkelder zijn om erachter te komen welke. Mogelijk moet u de onderhoudshandleiding van uw auto raadplegen voor meer informatie.

3. Vervang het luchtfilter van de motor

Als uw codes aangeven dat er een probleem is met de luchtstroom of het lucht-brandstofmengsel, kan het controleren en vervangen van het filter een goede optie zijn. Controleer het luchtfilter. Als het vuil is, moet je het vervangen. Bij de meeste voertuigen is het eenvoudig om het luchtfilter te vervangen met wat basisgereedschap.

Het vervangen van het luchtfilter kost ook niet veel. Gemiddeld kunt u $ 20 tot $ 75 uitgeven voor deze vervanging als u het zelf kunt doen.

4. Zoek naar uitlaat- en inlaatlekken

Als je niet gewend bent om een ​​uitlaatlek te vinden, heb je misschien wat hulp nodig bij deze stap. Er zijn specialerook machinesdat kan worden gedaan om het lek te vinden.

Als u een fysiek defect in een leiding of uitlaatdemper ziet, weet u natuurlijk al waar het lek vandaan komt, waardoor het gemakkelijker te repareren is. Anders kan het u twee tot drie uur diagnose van een winkel kosten om het probleem te achterhalen. Bovendien varieert het repareren van het uitlaatlek in kosten van $ 100 tot $ 2.000, afhankelijk van wat er mis is.

U wilt ook zoeken naar inlaatlekken. Bij veel Honda- en Acura-motoren moet u de grote slang tussen de MAF-sensor en het inlaatspruitstuk controleren op scheuren.

VERWANT:

5. Stel een diagnose van de katalysator

Als je een zietP0420-codemet de codescanner of een andere code gerelateerd aan de uitstoot wil je de katalysator controleren. U wilt vooral niet te maken krijgen met een defecte katalysator. Het is een van de duurste reparaties - niet omdat het moeilijk is om te doen, maar vanwege de hoge prijs van onderdelen vanwege de edelmetalen.

Gemiddeld kunt u $ 900 tot $ 2.500 aan deze reparatie uitgeven. U kunt het beste doen om de kat in optimale conditie te houden om ervoor te zorgen dat vervanging niet nodig is. Om dit te doen, wilt u de motor afgesteld houden en niet vergeten defecte onderdelen zo snel mogelijk te vervangen.

VERWANT:Hoeveel kost een vervanging van een katalysator?

6. Vraag om meer hulp

Veel van deze oplossingen zijn eenvoudig voor de gemiddelde huishoudmonteur. Of u nu een tankdop vervangt, een luchtfilter vervangt of foutcodes leest, u zou het probleem zonder problemen zelf moeten oplossen.

Er zijn echter veel meer gecompliceerde problemen waarmee u te maken kunt krijgen. Als u niet bekend bent met deze problemen, of als u niet zeker weet hoe u het waarschuwingslampje moet repareren, kunt u het beste de hulp inroepen van een professional. In deze gevallen wilt u op zoek gaan naar een betrouwbare monteur bij u in de buurt die het probleem snel kan verhelpen.

Hoewel de prijs een belangrijke factor moet zijn bij wie u kiest, moet u niet automatisch de goedkoopste monteur kiezen. In plaats daarvan wil je er een met goede recensies die om hun klanten lijkt te geven. Mogelijk krijgt u zelfs een garantie op het uitgevoerde werk, waardoor u meer waar voor uw geld krijgt.

Kan ik rijden terwijl het bericht Controleer emissiesysteem is ingeschakeld?

Als het bericht Check Emission System op uw dashboard verschijnt en er verder niets brandt, is het misschien oké om nog even door te rijden. Het is echter moeilijk te zeggen, omdat je nog niet weet wat er mis is met het voertuig. In het ideale geval rijdt u alleen met het voertuig naar huis, zodat u kunt vaststellen wat er aan de hand is.

Om verschillende redenen raad ik af om met het licht aan te rijden als je er iets aan kunt doen. Om te beginnen, met het licht aan, weet u misschien niet wanneer er iets ernstigers gebeurt. Bovendien kunt u prestatieproblemen krijgen die het moeilijker maken om met uw voertuig te rijden. Dit kan op elk moment gebeuren, zonder waarschuwing.

Het is ook geen veilige praktijk om in te stappen. Als de auto tijdens het rijden begint te acteren, kunt u een ongeluk veroorzaken. Als de auto bijvoorbeeld afslaat vanwege prestatieproblemen, kunt u van achteren botsen en letsel oplopen.

Uw auto zal ook de emissietest niet doorstaan ​​als dit lampje brandt. Als u in een gebied woont waar u uw uitstoot moet laten testen, wilt u het probleem voor uw afspraak repareren.

Tot slot kan het rijden met een defect emissiesysteem schade aan andere onderdelen van de auto veroorzaken. Als u bijvoorbeeld rijdt met een slechte zuurstofsensor, zou u de katalysator meer kunnen laten slijten. Zoals ik eerder heb besproken, zijn de kosten voor het vervangen van de omvormer veel hoger dan u wilt, dus het is beter om het kapotte onderdeel onmiddellijk te vervangen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om een ​​lampje van het controle-emissiesysteem te repareren?

Er is geen manier om te zeggen hoeveel het zal kosten om het bericht van het controle-emissiesysteem op te lossen zonder eerst het probleem te diagnosticeren. Het kan zo simpel zijn als een kapotte tankdop, die $ 10 tot $ 25 kan kosten, maar het kan ook worden veroorzaakt door een slechte katalysator, die $ 1.500 of meer kan kosten.

Kunnen slechte bougies slechte emissies veroorzaken?

Ja. Slechte bougies kunnen de oorzaak zijnmisluktin het verbrandingsproces, waardoor onverbrande brandstof de motor verlaat via de uitlaat. Dit kan door de zuurstofsensor worden gedetecteerd als slechte emissies.

Hoe lang kan ik rijden met een Check Emission System-lampje?

Het is het beste om helemaal niet te rijden terwijl het Check Emissions System-lampje brandt, omdat dit mogelijk andere dure onderdelen, zoals de katalysator, kan beschadigen. Wanneer u het bericht Check Emissions System ziet, is het eerste wat u wilt doen een diagnose stellen van het probleem met een diagnostische scanner.

Wat betekent de melding emissiesysteem controleren op een Honda of Acura?

Het bericht emissiesysteem controleren op een Honda of Acura betekent dat er een probleem is met het emissiesysteem. De meest voorkomende redenen hiervoor zijn een losse gasdop, defecte zuurstofsensor, uitlaatlek, inlaatlek of vuil luchtfilter. U wilt het probleem echter met een OBD2-scanner diagnosticeren voordat u reparaties uitvoert.

Conclusie

Als u het bericht "Check Emissions System" op het dashboard van uw auto ziet, negeer dit dan niet. Het probleem kan zo simpel zijn als een losse gasdop of een inlaatlek, maar het kan ook wijzen op een ernstiger probleem, zoals een slechte katalysator.

In beide gevallen, als u denkt dat u niet over de kennis beschikt om het probleem zelf aan te pakken, moet u uw auto door een monteur laten controleren om er zeker van te zijn dat alles werkt. Door goed voor het emissiesysteem van uw auto te zorgen, kunt u helpen de lucht schoon te houden en uw impact op het milieu te verminderen.

Kom meer te weten:

  • Controleer motorlampje knippert? (Hier is wat te doen)
  • Een Check Engine-lampje resetten (5 eenvoudige methoden)

Vind meer informatie in onze lijst met alleauto dashboard symbolen.

Categorieën:Waarschuwingslichten,Uitlaat

Bericht emissiesysteem controleren: betekenis, oorzaken en oplossingen (2024)

FAQs

Wat te doen bij emissie storing? ›

Advies bij een melding
  1. Zet de auto langs de kant (waar mogelijk)
  2. Schakel het contact uit.
  3. Wacht aantal minuten.
  4. Start motor, luister en voel of de motor normaal loopt.
  5. Wanneer u niets merkt, rijd u rustig verder en gaat u bij uw garage langs.
  6. Stop en schakel motor uit wanneer deze niet goed loopt.

Wat betekent storing in het emissiesysteem? ›

Wanneer u een emissie storing heeft betekent dat het motormanagement een afwijking gezien heeft waardoor de samenstelling van de uitlaatgassen in het geding is. Dit kan vele oorzaken hebben.

Wat is het emissiesysteem van een auto? ›

Uitlaat basis van emissiesysteem

Hij begint met het uitlaatspruitstuk, dat de uitlaatgassen van de afzonderlijke cilinders vanuit de cilinderkop naar de uitlaatpijp en de katalysator afvoert. Vervolgens gaan de uitlaatgassen door de tussen- en einddempers, die vooral het geluid dempen.

Wat houdt emissie in? ›

De emissie is de hoeveelheid verontreinigende stoffen die uit de bron komt. De emissie is uitgedrukt in de vorm van een concentratie (in mg/m3) of een vracht (in kg/uur). Bronnen van schadelijke stoffen in de lucht zijn bedrijven, het verkeer en de scheepvaart. Maar ook activiteiten van burgers kunnen een bron zijn.

Hoe werkt een emissie? ›

De aandelenemissie of uitgifte is het uitgeven van aandelen van een BV of NV. Door een emissie kan de BV of NV meer kapitaal (eigen vermogen) verkrijgen voor de financiering van de onderneming of verbetering van de liquiditeit. Voor een emissie moet nog wel ruimte zijn binnen het maatschappelijk kapitaal.

Welk lampje geeft aan dat er een storing is in het motormanagement? ›

Oranje lampje brandt, wat nu

Kortom, wanneer het oranje motorstoringslampje brandt is er iets mis met de motor of met de electronica die de brandstofinspuiting en de ontsteking regelt. Wanneer het knippert is er sprake van een serieus probleem.

Wat is een emissie test? ›

Bij het monitoren van emissies bij bestaande voertuigen kijken we naar de schadelijke gassen die zij uitstoten, zoals koolmonoxide en stikstofoxide. Een emissietest is de manier om daar echt duidelijkheid over te krijgen.

Wat betekent het Motorstoringslampje? ›

Als het motorlampje oranje brandt, is er iets mis met de motor of met de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt. Het is dan goed om op korte termijn je garage op te zoeken. Controleer altijd eerst het oliepeil en de koelvloeistof.

Wat is emissie service? ›

Met behulp van Emissie service wordt, voor u bij onderhoud weer verse olie in de motor doet, de motor helemaal gereinigd. Op deze manier blijft de binnenzijde van de motor helemaal schoon en dat brengt u voordelen op het gebied van de levensduur van uw auto. Er treedt namelijk minder slijtage op.

Wat is een hoge emissie? ›

De emissiviteit of de emissiegraad van een oppervlak is de mate van effectiviteit in het uitstralen van energie als warmtestraling. Warmtestraling is elektromagnetische straling; voorwerpen van hoge temperaturen zenden zichtbaar licht uit, terwijl voorwerpen op kamertemperatuur infrarood licht uitzenden.

Wat betekent emissie arm? ›

Emissiearme stalsystemen zijn systemen die (de uitstoot van) ammoniak – en dus stikstof – verminderen in stallen waar dieren worden gehouden. Voorbeelden van dergelijke systemen zijn emissiearme vloeren en luchtwassers.

Wat is een emissie financieel? ›

Op het moment dat een organisatie aandelen uitgeeft noemt men dit een emissie. Het belangrijkste doel van een emissie is het verkrijgen van geld uit de mark zodat de organisatie kan investeringen en groeien.

Wat is emissie prijs? ›

Wat is de emissiekoers? De emissiekoers van een aandeel is de prijs waarvoor de nieuwe gecreëerde aandelen worden verkocht. Normaal gesproken is de emissiekoers lager dan de koers op de beurs.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6281

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.